РОЛЬ АСТРОЦИТІВ В ПІДТРИМАННІ ГОМЕОСТАЗУ НЕРВОВОЇ ТКАНИНИ - Сілкіна, Ю.В.; Худяков, О.Є.; Клопоцький, Г.А.; Хмель, С.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Статтю присвячено огляду даних літератури щодо основних функцій астроцитів, які мають значення для нормального функціонування нервової системи. Йдеться про підтримку вмісту калію в позаклітинній рідині, оскільки астроцити виконують роль буфера для іонів калію завдяки наявності випрямляють калієвих каналів типу Kir 4.1. Також описано роль аквапорінов 4-го типу (AQR4), що локалізуються на ніжках астроцитів, які беруть участь в регуляції водного балансу тканини мозку. Наведено дані, що свідчать про роль астроцитів в підтримці тонусу судин головного мозку шляхом збалансування процесів вазоділятаріі / вазоконтрікціі за допомогою кальцій-залежного, глютамат-залежного та інших механізмів.
Keywords: нервова система; астроцит; випрямляючі калієві канали; аквапорини; тонус судин мозку