ОСОБЛИВОСТІ МЕТАБОЛІЗМУ ОКСИДУ АЗОТУ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ПАРОДОНТУ У ПАЦІЄНТІВ З ХОЗЛ В ПОЄДНАННІ З ІХС - Ємельянова, Н.Ю.; Гальчинська, В.Ю.; Бондар, Т.М. (Світ медицини та біології, 2018)
У статті розглядається роль оксиду азоту при патології тканин пародонта у пацієнтів з хронічними обструктивними захворюваннями легень (ХОЗЛ) в поєднанні з ішемічною хворобою серця (ІХС). Виявлено, що в плазмі крові відбувається зниження сумарного рівня стабільних метаболітів у пацієнтів з ХОЗЛ відносно групи контролю, а також спостерігається істотне підвищення експресії індуцібельной NO-синтази в біоптатах слизової оболонки ясен.
Keywords: хронічна обструктивна хвороба легень; пародонтит; стабільні метаболіти оксиду азоту; NO-синтази