ЕФЕКТИВНІСТЬ НЕІНВАЗИВНОЇ ДІАГНОСТИКИ ГОСТРИХ ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ОРГАНІВ ДИХАННЯ У ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ - Колоскова, О.К.; Білоус, Т.М.; Гнатюк, М.Г.; Кухта, О.Я.; Білоус, В.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Оцінювали діагностичну цінність окремих неінвазивних методик у дітей із гострими інфекційно-запальними захворюваннями органів дихання. Виявлено, що найбільш специфічним, проте малочутливим, у верифікації пневмонії слід визнати високі концентрації С-реактивного білку в сироватці крові (більше 24,0 мг/мл), за якого ризик наявності такого процесу зростає у 12 разів. Водночас, задовільними показниками чутливості і специфічності у верифікації інфекційно-запального процесу нижніх дихальних шляхів відносно гострого простого чи обструктивного бронхіту, володіли маркери протеолітичної активності за лізисом азоальбуміну вище 1,4 мл/год та азоказеїну більше 1,24 мл/год (відношення шансів 23,3), хоча це і не асоціювало з статистично вірогідним ризиком такого запального процесу альвеолярної частини респіраторного тракту (відношення правдоподібності 7,7).
Keywords: діти; діагностика; захворювання органів дихання