СТАН МІКРОЦИРКУЛЯЦІЇ У ПІДЛІТКІВ ІЗ ОЖИРІННЯМ ТА СУПУТНІМ УРАЖЕННЯМ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ - Лембрик, І.С.; Тимощук, О.В.; Кочерга, З.Р. (Світ медицини та біології, 2018)
В статті наведені дані про стан мікроциркуляції у 120 підлітків із первинним ожирінням у поєднанні з функціональним панкреатичним розладом та без нього, а також у 30-ти підлітків контрольної групи. Всі діти підлягали комплексному обстеженню у відповідності до сучасних протоколів діагностики та лікування. Серед симптомів ураження підшлункової залози у дітей із ожирінням найчастіше зустрічався біль у лівому підребір’ї, що тривав декілька годин та погано знімався спазмолітиками (76,9% і 21,8%, χ2=17,69, р
Keywords: підлітки; ожиріння; підшлункова залоза; мікроциркуляція; діагностика