ЗВ’ЯЗКИ ТРАНСВЕРЗАЛЬНИХ РОЗМІРІВ ВЕРХНЬ-ОЇ Й НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ ТА САГІТАЛЬНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЗУБНОЇ ДУГИ З ОДОНТОМЕТ-РИЧНИМИ Й КЕФАЛОМЕТРИЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ЮНАКІВ-БРАХІЦЕФАЛІВ ІЗ ОРТОГНАТИЧНИМ ПРИКУСОМ - Марченко А. В., А.V. (Світ медицини та біології, 2018)
В статті описані і проведено аналіз кореляції комп’ютерно-томографічних характеристик зубних дуг з одонтометричними й кефалометричними показниками юнаків-брахіцефалів із ортогнатичним прикусом. Відносна більшість переважно прямих середньої сили, кореляцій лінійних розмірів необхідних для побудови коректної форми зубної дуги з розмірами зубів та кефалометричними показниками у юнаків-брахіцефалів встановлена з параметрами верхньощелепної зубної дуги в сагітальній площині (43,0 %), а найменша – з параметрами верхньощелепної зубної дуги у вертикальній площині (24,4 %). Із трансверзальними розмірами верхньої і нижньої щелепи відносна кількість подібних кореляцій складає 32,3 %. Найбільша кількість кореляцій розмірів зубів з трансверзальними розмірами верхньої і нижньої щелепи встановлена з мезіодистальними (53,5 % від загальної кількости зв’язків між даними показниками) і присінково-язиковими (50,7 %) розмірами коронок зубів та з шириною дентинно-емалевої межі у присінково-язиковому напрямку (54,2 %); з параметрами верхньощелепної зубної дуги в сагітальній площині – майже зберігається подібний розподіл (80,6 % з мезіодистальними розмірами коронок зубів, 83,3 % з присінково-язиковими розмірами коронок зубів, 72,2 % з шириною дентинно-емалевої межі у присінково-язиковому напрямку, 72,2 % з шириною дентинно-емалевої межі у мезіодистальному напрямку); з параметрами верхньощелепної зубної дуги в вертикальній площині спостерігається зовсім інший розподіл – найбільша кількість кореляцій встановлена лише з шириною дентинно-емалевої межі у присінково-язиковому напрямку (38,9 %) та з кефалометричними показниками (34,3 %).
Keywords: юнаки-брахіцефали з ортогнатич-ним прикусом; кореляції; кефалометричні показники