ОСОБЛИВОСТІ РЕОВАЗОГРАФІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ГОМІЛКИ У ВОЛЕЙБОЛІСТІВ, БОРЦІВ, ЛЕГКОАТЛЕТІВ МЕЗОМОРФНОГО СОМАТОТИПУ - Мороз В. М., V.M.; Хапіцька О. П., O.P.; Кириченко Ю. В., Yu.V.; Кулібаба С. О., S.O.; Сарафинюк П. В., P.V. (Світ медицини та біології, 2018)
Визначали зміни часових, амплітудних і похідних від них показників реовазограми гомілки у спортсменів високого рівня майстерності юнацького віку, які займаються волейболом, легкою атлетикою і боротьбою із спортивним стажем не менше трьох років. Групу контролю склали практично здорові особи у віці 17-21 року. Встановлено, що волейболісти, легкоатлети та борці з мезоморфним соматотипом мали достовірні відмінності у величині реовазографічних параметрів гомілки між собою та у порівнянні з особами того ж конституціонального типу, які не займалися спортом. Спортивна спеціалізація, яка обумовлювала особливості м’язової діяльності, у більшій мірі, ніж належність до окремого конституціонального типу, призводила до змін реґіонарного кровообігу гомілки у представників різних видів спорту.
Keywords: реовазографія гомілки; мезоморфний соматотип; волейболісти; легкоатлети; борці