ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ ЕхоКГ У ПАЦІЄНТОК ІЗ КЛІМАКТЕРИЧНИМ СИНДРОМОМ НА ТЛІ ГІПОТИРЕОЗУ ПІД ВПЛИВОМ КОМПЛЕКСНОЇ ТЕРАПІЇ - Павловська, М.О.; Вакалюк, І.П.; Дєльцова, О.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Обстежено 101 пацієнтку віком 45-55 років із клімактеричним синдромом на тлі гіпотиреозу. Жінки групи 1(n=34) отримували лише базову терапію згідно Національного консенсусу щодо ведення пацієнток у клімактерії. Жінкам групи 2 (n=34) на тлі базової терапії було застосовано фізіотерапевтичне лікування (ультразвукова терапія та контрастні ванни 2 рази/тиждень протягом двох місяців). Жінкам групи 3 (n=33) окрім базової терапії призначали антигомотоксикологічні препарати. Запропоновані комплекси позитивно впливали на стан серцево-судинної системи хворих, а також зменшували ступінь тяжкості клімактеричного синдрому та важкості психоемоційного компоненту. Більш ефективним був комплекс, що включав антигомотоксикологічні засоби, що підтверджується динамікою показників ЕхоКГ. Із клінічної точки зору, отримані результати дають обґрунтовану підставу рекомендувати дані комплекси для корекції функціональних серцево-судинних порушень у жінок із клімактеричними розладами на тлі гіпофункції щитоподібної залози.
Keywords: клімактеричний синдром; гіпотиреоз; фізіотерапевтичне лікування; антигомотоксикологічні засоби