ВИКОРИСТАННЯ ОПЕРАЦІЇ УІПЛА У ХВОРИХ НА УСКЛАДНЕНІ ФОРМИ ХРОНІЧНОГО ПАНКРЕАТИТУ - Пилипчук, В.І. (Світ медицини та біології, 2018)
В період 2011-2017 років у відділенні загальної хірургії Івано-Франківської обласної клінічної лікарні прооперовано 170 хворих на ускладнені форми ХП.У 11 з 170 хворих (6,5%) методом вибору оперативного втручання була операціяУіпла – основна група. Безпосередні та віддалені результати цієї операції порівнювали з аналогічними результатами у 61 з 170 хворих (35,9%), яким застосовано дуоденумзберігаючі резекційні операції – група порівняння. У хворих на ХП, у яких неможливо виключити злоякісний процес в головці ПЗ операцією вибору слід вважати операцію Уіпла. Аналіз безпосередніх та віддалених результатів виконання операції Уіпла у хворих на ускладнені форми ХП показує, що дане втручання є ефективним, дає стійкий клінічний ефект. У хворих, яким проведено панкреатодуоденальну резекцію з приводу ХП, рівень ранніх післяопераційних ускладнень, віддалені наслідки та показники якості життя достовірно не відрізняються від аналогічних показників після проведених дуоденумзбрігаючих оперативних втручань.
Keywords: хронічний панкреатит; операція Уіпла; панкреатичний ентероанастомоз; біліарна гіпертензія; хронічна непрохідність дванадцятипалої кишки