ВПЛИВ КСЕНОБІОТИКІВ НА ПЕРЕБІГ ГОСТРОГО ІНФАРКТУ МІОКАРДА - Cвітлик, Г.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Проаналізовано характер перебігу гострого інфаркту міокарда з елевацією сегмента ST у пацієнтів, які тривало контактували з ксенобіотиками техногенного походження. З’ясовано, що у таких осіб ранній післяінфарктний період характеризується вищою активністю системного запалення (у порівнянні з особами, умови праці яких не були пов’язані з виробничими шкідливостями), що корелює з частішим виникненням кардіоваскулярних подій. У цих пацієнтів глибший вегетативний дисбаланс з переважанням симпатичного тонусу, що достовірно пов’язане з частішою появою шлуночкових екстрасистол високих градацій.
Keywords: гострий інфаркт міокарда з елевацією сегмента ST