ЕКСПРЕС-ДІАГНОСТИКА РОТОВОЇ РІДИНИ НА НАЯВНІСТЬ ЛЕТУЧИХ АМІНІВ У ЖІНОК З БАКТЕРІАЛЬНИМ ВАГІНОЗОМ - Шульженко, А.Д.; Крутікова, Е.І.; Петрушанко, Т.О.; Островська, Л.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Обстежено 72 жінки віку 18-45 років, у яких вивчалися стоматологічний та гінекологічний статуси. БВ діагностували акушери-гінекологи. Проведена клінічна діагностика стану порожнини рота обстеження. Визначали наявність Gardnerella vaginalis і Atopobium vaginae методом ПЛР в порожнині рота і піхву. Розроблено та запатентовано аміно-тест ротової рідини при БВ. У всіх пацієнток з БВ діагностовано запальні і запально-дистрофічні захворювання пародонту. Показники аміно-тесту ротової рідини позитивні у 100% пацієнток з БВ. Аміно-тест слід вважати ефективним методом експрес-діагностики наявності в порожнині рота збудників бактеріального вагінозу.
Keywords: бактеріальний вагіноз; гінгівіт; пародонтит; аміно-тест