ПОКАЗНИКИ КЛІТИННОГО ЦИКЛУ І ФРАГМЕНТАЦІЇ ДНК КЛІТИН СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ТОНКОЇ КИШКИ ЧЕРЕЗ 14, 21 ТА 30 ДІБ ПІСЛЯ ОПІКУ ШКІРИ НА ФОНІ ПОПЕРЕДНЬОЇ ІНФУЗІЇ РОЗЧИНІВ ЛАКТОПРОТЕЇНУ З СОРБІТОЛОМ АБО HAES-LX 5% - Гаврилюк А. О., A.O.; Галунко Г. М., G.M.; Черешнюк І. Л., I.L.; Тихолаз В. О., V.O.; Черкасов Е. В., E.V.; Дзевульська І. В., І.V.; Ковальчук О. І., О.І. (Світ медицини та біології, 2018)
При аналізі показників клітинного циклу і фрагментації ДНК клітин слизової оболонки тонкої кишки щурів у пізні терміни після термічного опіку шкіри 2-3 ступеню, площею 21-23 % поверхні тіла, на фоні попереднього застосування інфузійних розчинів встановлено, що “лактопротеїну з сорбітолом” або HAES-LX-5% позитивно впливають на показники клітинного циклу: через 14 діб показники S-фази і індексу проліферації виявились збільшеними у порівнянні із аналогічними в групі опік + 0,9 % розчин NaCl в цей же термін; через 21 добу показники S-фази і індексу проліферації цих двох груп були суттєво вищими від аналогічних показників в групи опік + 0,9 % розчин NaCl і одночасно показники інтервалу SUB-G0G1 в обох групах виявились нижчими від аналогічних показників в групі де використовувався 0,9 % розчин NaCl на фоні опіку. Через 30 діб в групі опік + HAES-LX-5% всі показники клітинного циклу не мають достовірних або тенденцій відмінностей порівняно з аналогічними показниками в групі без опікового ушкодження, а при використанні “лактопротеїну з сорбітолом” показники фази G0G1 та блоку проліферації виявились достовірно нижчими від показників у групі без опіку шкіри.
Keywords: клітинний цикл; ДНК цитометрія; тонка кишка; щури; термічний опік шкіри; “лактопротеїн з сорбітолом”; HAES-LX 5%