ГІСТОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ПЕЧІНКИ І НИРОК ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ 2 ТИПУ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ ВВЕДЕННЯМ ФІТОКОМПОЗИЦІЙ НА ОСНОВІ КОЗЛЯТНИКА ЛІКАРСЬКОГО - Курило К. І., Kh.I.; Клищ, І.М.; Небесна З. М., Z.M.; Фурдела, М.Я.; Вольская А. С., A.S.; Литвинюк С. А., S.O. (Світ медицини та біології, 2018)
В експерименті на білих щурах проведено дослідження морфологічного стану нирок і печінки в умовах експериментального СД II типу та застосування лікарського засобу на основі козлятника лікарського, чорниці звичайної, введення ліпосомальної форми Галеві. У групі тварин без корекції, встановлені глибокі деструктивно-дегенеративні ушкодження всіх структурних компонентів досліджуваних органів і значні судинні розлади. Застосування коригуючого лікарського засобу на основі козлятника лікарського і чорниці звичайної робить позитивний вплив на морфофункціональний стан печінки і нирок лабораторних тварин і особливо введення ліпосомальної форми Галеві. За ступенем репаративних процесів в досліджуваних органах при експериментальному цукровому діабеті 2 типу нова композиція Галеві має більш виражений позитивний вплив в порівнянні з лікарським засобом на основі козлятника лікарського і чорниці звичайної.
Keywords: печінка; нирки; цукровий діабет 2 типу; козлятник лікарський; чорниця звичайна; ліпосомальна форма