РЕАКЦІЯ ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА ВНУТРІШНІХ ОРГАНІВ НА ВПЛИВ РІЗНИХ ЗОВНІШНІХ ФАКТОРІВ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ МОРФОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Проніна, О.М.; Коптев, М.М.; Білаш, С.М.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2018)
Із використанням бібліосемантичного методу та морфологічних методів дослідження вивчалися закономірності змін гемомікроциркуляторного русла внутрішніх органів, які виникають у відповідь на вплив різних зовнішніх факторів. Морфологічні дослідження проводилися із залученням 40 дорослих білих щурів-самців лінії Вістар, із яких 20 зазнавали впливу гострого стресу, а решта, 20 тварин, складали контрольну групу. Проведене дослідження свідчить, що гемомікроциркуляторне русло внутрішніх органів є надзвичайно чутливим до впливу різноманітних чинників, на які відповідає розвитком специфічних або неспецифічних реакцій. Під впливом гострого стресу у гемомікроциркуляторному руслі різних внутрішніх органів відбуваються подібні морфологічні зміни, що свідчить про їх неспецифічність.
Keywords: гемомікроциркуляторне русло; зовнішні фактори; стрес; щури