МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КРОВОПОСТАЧАННЯ ШИШКОПОДІБНОГО ТІЛА В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЙОГО ЛОКАЛІЗАЦІЇ В ГОЛОВНОМУ МОЗКУ ЩУРІВ - Пшиченко, В.В.; Черно, В.С. (Світ медицини та біології, 2018)
Проведене дослідження з метою встановлення морфологічних особливостей кровопостачання шишкоподібного тіла в залежності від його локалізації в головному мозку у щурів. Виявлено два варіанти розміщення шишкоподібного тіла в головному мозку щурів. У першому випадку шишкоподібне тіло знаходиться в борозні між задніми краями потиличних часток півкуль головного мозку і інтенсивно кровопостачається за рахунок судинного сплетіння ІІІ шлуночка головного мозку, а в другому випадку шишкоподібне тіло виявляється в борозні між передніми зоровими горбками чотиригорбикового тіла, а кровопостачання в цьому випадку здійснюється поодинокими кровоносними судинами.
Keywords: шишкоподібне тіло; головний мозок; судинне сплетіння; чотиригорбикове тіло