ВПЛИВ ВЕЛИЧИНИ НАТЯГУ М'ЯЗІВ ПРИ АМПУТАЦІЙНІЙ ПЛАСТИЦІ НА РЕЗУЛЬТАТИ ФОРМОУТВОРЕННЯ КУКСИ КІСТКИ - Шевчук В. І., V.I.; Безсмертний Ю. О., Yu.O.; Безсмертна Г. В., H.V.; Шевчук С. В., S.V. (Світ медицини та біології, 2018)
Поставлені три серії дослідів на 41 собаці з ампутацією в середній третині стегна і м'язовою пластикою з натягом м'язів 916-962 мкН (дослідна), 980-1100 мкН і 650-800 мкН (контрольні). Терміни спостереження 1 і 3 місяці. У І серії з натягом м'язів 916-962 мкН вже до місячного терміну формувалася кісткова кортикальна замикальна пластинка, нормалізувалася внутрішньокісткова циркуляція, зберігалася циліндрична форма кукси кістки, структура кортикальної діафізарної пластинки і вмісту кістковомозкового каналу. У другій серії в 17 з 19 спостережень сформувалися кукси, форма яких різко відрізнялась від форми нормального діафіза. У третій серії внаслідок недостатнього натягу м'язів відбувалося неповне за-криття кістковомозкового каналу, різко порушувалася мікроциркуляція і репаративна регенерація. Досконале формування кукси кістки забезпечується натягом м'язів при ампутаційній пластиці 916-962 мкН. Такій куксі притаманні швидке завершення репаративних процесів і нормалізація внутрішньокісткової циркуляції з утворенням вже до кінця І місяця після ампутації замикаючої кісткової пластинки. М'язова пластика з натягом м'язів 980-1100 мкН в більшості випадків призводить до порушень внутрішньокісткової циркуляції, формуванню конусоподібних або потовщених за рахунок періостальних регенератів кукс зі зміною поздовжньої осі, резорбцією і надломами кортикальної діафізарної пластинки. М'язова пластика з натягом м'язів 650-800 мкН не дозволяє досягти герметизму кістковомозкової порожнини, внаслідок чого порушується внутрішньо-кісткова циркуляція і репаративна регенерація.
Keywords: ампутація; репаративна регенерація; мʼязове напруження; внутрішньокісткова циркуляція