СУЧАСНІ МОРФОЛОГІЧНІ ДОСЯГНЕННЯ В РОЗУМІННІ ПАТОЛОГІЙ СЕЧОВОГО МІХУРА - Старченко, І.І.; Коробчанська, А.Б.; Винник, Н.І.; Коптев, М.М.; Совгиря, С.М. (Світ медицини та біології, 2018)
Стаття присвячена аналізу сучасних досліджень патологій сечового міхура (СМ), які зустрічаються в практиці лікаря. Нові теорії ушкодження СМ та розладів уродинаміки вражають своєю складністю та різноманітністю. Розуміння причин і шляхів розвитку патологічних процесів у СМ є важливим для коректної та своєчасної діагностики, результати якої вплинуть на лікувальну тактику, що в подальшому відобразиться на покращенні якості життя пацієнта. Зокрема, в роботі проаналізовано та описано деякі знахідки, зроблені науковцями, які формують розуміння розвитку запальної, непластичної та дисфункціональної патології сечового міхура. У статті приділена увага диференційній діагностиці запальної псевдопухлини, патогенезу синдрому гіперактивного сечового міхура, клінічній та морфологічній картині рідкісних злоякісних новоутворень. Особливо підкреслюється роль сучасних морфологічних досліджень в діагностиці хвороб СМ.
Keywords: сечовий міхур; урологічна патологія; гіперактивний міхур; обструкція; запалення; пухлини; забруднення довкілля