БІОМІМЕТИЧНА ТА АНТИОКСИДАНТНА АКТИВНІСТЬ НАНОКРІСТАЛІЧНОГО ДІОКСИДУ ЦЕРІЮ - Цехмістренко, О.С.; Цехмістренко, С.І.; Бітюцький, В.С.; Мельниченко, О.М. (Світ медицини та біології, 2018)
Проведений аналіз наукової літератури свідчить про широке застосування в біології та медицині наносполук діоксиду церію, які проявляють біоміметичну та антиоксидантну активність. Високий ступінь біосумісності, низька токсичність і каталітична активність нанодисперсного діоксиду церію дозволяє розглядати його як перспективний нанобіоматеріал для біомедичного застосування. Характеризується роль нанокристалічного діоксиду церію у захисті клітин від оксидативного стресу. Киснева нестехіометрія і пов'язана з нею можливість участі в окисно-відновних процесах у живій клітині, а також здатність до ауторегенерації забезпечує високу ефективність застосування нанодисперсного діоксиду церію. Показано, що наноцерій може діяти як міметик супероксиддисмутази, каталази, деяких оксидаз, оксидоредуктаз та фосфатаз, а також здатний брати участь у знешкодженні активних форм нітрогену.
Keywords: наночастинки; діоксид церію; міметики; оксидативний стрес; супероксиддисмутаза