ПРАВО НА ЖИТТЯ: СУЧАСНИЙ МЕДИЧНИЙ ТА ПРАВОВИЙ КОНТЕКСТ - Совгиря, О.В.; Янчук, А.О. (Світ медицини та біології, 2018)
У дослідженні охарактеризовано сучасні медико-правові аспекти права на життя, серед яких проблеми щодо: часових меж поняття “життя” та права жінки вирішувати питання про припинення вагітності (право на аборт); евтаназії (зокрема, дитячої); використання ембріонів у медичних цілях; репродуктивних технологій, клонування, сурогатного материнства. В частині характеристики проблеми правового регулювання трансплантації в Україні наведено найважливіші міжнародні стандарти, проаналізовано законодавство України, окреслено способи подолання проблем правового регулювання. Також проаналізовано модель організації трансплантацій в Іспанії. Така модель має свою назву - MODELO ESPAÑOL (іспанська модель) і рекомендована ВООЗ як зразкова для застосування в інших державах.
Keywords: право на життя; правові аспекти: трансплантації; використання ембріонів людини; евтаназії