ЗМІНИ ПЕРИНЕВРАЛЬНОГО ТА ГЕМАТО-ЕНДОНЕВРАЛЬНОГО БАР'ЄРІВ СІДНИЧОГО НЕРВА ПРИ ПАКЛІТАКСЕЛ-ІНДУКОВАНІЙ ПЕРИФЕРІЙНІЙ НЕЙРОПАТІЇ - Гевка О. І., O.I. (Світ медицини та біології, 2017)
Відсутність єдиної концепції морфогенезу паклітаксел-індукованої периферійної нейропатії визначає необхідність проведення детальних морфологічних досліджень. Дана експериментальна робота демонструє ультрамікроскопічні зміни в будові гемато-ендоневрального та периневрального бар'єрів сідничих нервів білих щурів під впливом Паклітакселу. Хіміопрерарат вводили тваринам через день 4 рази внутрішньоочеревинно в дозі 2 мг/кг маси тіла, забір матеріалу для морфометричного та електронномікроскопічного дослідження проводили протягом 120 діб. У динаміці експерименту визначалися зміни гемомікроциркуляторного русла ендоневрію, які проявлялися повнокров'ям, морфологічними ознаками порушень процесів трансендотеліального транспорту, дистрофічними змінами ендотеліоцитів різного ступеня вираженості, потовщенням та дисоціацією базальної мембрани. У периневрії спостерігалася дезорганізація волоконних та клітинних елементів, деформація відростків гідропічна дистрофія периневральних клітин та порушення проникності периневрію, що прогресували протягом першого місяця досліду та поступово зникали до завершення терміну експерименту.
Keywords: паклітаксел; периневральний бар’єр; гематоендоневральний бар’єр; периферійна нейропатія