РЕЗУЛЬТАТ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ТУБОТИМПАНАЛЬНИЙ СЕРЕДНІЙ ОТИТ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ ТРУБОК - Гринько, І.І. (Світ медицини та біології, 2017)
Достатня функція слухової труби (СТ) є однією із головних умов успішного лікування хворих на хронічний туботимпанальний середній отит. У пацієнтів із встановленим 5 ступенем функції слухової труби виконувалась тимпанопластика із використанням тефлонових та силіконових вентиляційних трубок (ВТ), встановлених субанулярно. При покращенні функції СТ (перехід від 5 ст. до 1- 4 ст. функції СТ) вентиляційна трубка видалялась. Після видалення венитляційної трубки стан неотимпанальної мембрани оцінювали шляхом отомікроскопії та тимпанаометрії. Серед 49 пацієнтів котрим тимпанопластика була виконана із використанням ВТ в 96,0 % був встановлений 5 ступінь функції СТ. Через 3 місяці 5 ступінь встановлено у 63,3 % випадків, через 6 місяців у 20,4 % випадків, через 12 місяців у 4,1 % випадків. При оцінці результатів тимпанометрії у пацієнтів після видалення ВТ через 6 місяців, тимпанограма типу «А» встановлена в 8,2 % випадків, типу «В» – в 32,7 % випадків, типу «С» – в 8,2 % випадків. Через 12 місяців після тимпанопластики тип «А» встановлений в 57,1 % випадків, тип «В» – в 20,4 % випадків, тип «С» – в 10,2 % випадків. При дослідженні динаміки епідермізації неотимпанальної мембрани у хворих з використанням ВТ спостерігалось зменшення відсоткової частки осіб з неповною епідермізацією через 3, 6 і 12 місяців (відповідно 72,9 %, 21,3 %, 0 %). Та навпаки, зі збільшенням часу встановлено збільшення частки осіб з повною епідермізацією (відповідно 27,1 %, 74,5 %, 89,5 %). Рецидив перфорації барабанної перетинки спостерігався у 10,5 % випадків серед хворих із 5 ступенем дисфункції СТ.
Keywords: хронічний отит; тимпанометрія; дисфункція слухової труби; тимпанопластика