ПАТОГЕНЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДОЦІЛЬНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ СТАТИНІВ У КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ З ФІБРОМІОМОЮ МАТКИ І ЕСТРАГЕНІТАЛЬНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Жураківський В. М., V.M. (Світ медицини та біології, 2017)
Першу (дослідну) групу склали 60 хворих, які поділялись на 2 підгрупи: 1а підгрупа – 40 хворих з фіброміомою матки і екстрагенітальною патологією (ожиріння і гіпертонічна хвороба), отримували базову терапію (агоністи гонадотропін-релізінг гормону (3,6 мг х 3 рази через 28 днів), гепатопротектори (1к х 3 рази), седативні (1к х 3 рази)) в поєднанні з аторвастатином по 20 мг на добу впродовж 6 місяців; 1б підгрупа – 20 – хворих з тією ж патологією, які отримували тільки базову терапію. У таких хворих відмічається статистично значуще збільшення естрадіолу і фолікулостимулюючого гормону при відносній прогестероновій недостатності, а також достовірне підвищення в сироватці крові холестерину і атерогенної фракції ліпопротеїнів та зниження ліпопротеїнів високої щільності. Застосування комплексного лікування призводить до нормалізації гормонального обміну та менструальної функції через 3 місяці після останньої ін’єкції аналога Гн-РГ, проте слід зазначити, що рівень естрадіолу та прогестерону у жінок 1а підгрупи був достовірно менший, ніж у підгрупі 1б. Застосування комплексного лікування приводить до: зменшення об’ємів маток у підгрупі 1а на 40%, у підгрупі 1 б на 26% , фіброматозних вузлів відповідно на 66% та 38%. Упродовж всього періоду лікування в підгрупі 1а середні об’єми матки і фіброматозних вузлів були меншими, ніж у підгрупі 1б. Така різниця в об’ємах маток і фіброматозних вузлів у досліджуваних підгрупах пов’язана, на нашу думку, із застосуванням аторвастатину, який призводить до зменшення маси тіла та зниження кількості жирової тканини, яка є депо естрогенів в організмі жінки.
Keywords: гіперпластичні процеси матки; ліпідний обмін; статеві гормони; статини