ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ КОМП’ЮТЕРНОГО ПЛАНУВАННЯ ХІРУРГІЧНОГО ВТРУЧАННЯ У ПАЦІЄНТІВ З ХРОНІЧНИМ ФРОНТИТОМ - Лобурець, А.В.; Безшапочний, С.Б.; Аврунін, О.Г. (Світ медицини та біології, 2017)
У статті представлено результати проведеного комп'ютерного конфігураційного планування об’єму хірургічних втручань 56 пацієнтів, що знаходились на стаціонарному лікуванні з приводу хронічного фронтиту. Проведено аналіз риноманометричних показників та розрахунків дослідження аеродинаміки повітряного опору носового дихання за даними спіральної комп’ютерної томографії до та після хірургічного лікування у пацієнтів основної групи (n=27), яким виконана ендоназальна фронтотомія з корекцією внутрішньоносових структур, та контрольної (n=29), яким виконана ендоназальна фронтотомія. Корекція внутрішньоносових структур змінює аеродинамічний носовий опір на більшій ділянці, і в широкому діапазоні значень, а без корекції – тільки на ділянці, що безпосередньо примикає до ділянки співустя, а також за рахунок загального зменшення набряку слизової оболонки порожнини носа. Комп'ютерне планування дозволяє підвищити ефективність проведення функціональних ринологічних втручань на 32%. Для його реалізації потрібні високоточні методи діагностики і впровадження достатньо складних процедур конфігураційного віртуального моделювання хірургічних втручань.
Keywords: хронічний фронтит; комп'ютерне конфігураційне планування; риноманометрія