УЛЬТРАЗВУКОВА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ФОРМУВАННЯ АРТЕРІАЛЬНИХ АНАСТОМОЗІВ У РАННЬОМУ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОМУ ПЕРІОДІ - Люлька, Є.М.; Оксак, Г.А.; Боркунов, А.Л.; Люлька, О.М.; Ляховський, В.І. (Світ медицини та біології, 2017)
Проведено аналіз 76 медичних карток стаціонарних хворих з явищами критичної ішемії нижніх кінцівок (ІІІ-ІV стадія за класифікацією Фонтейна-Покровського), яким виконані відновні оперативні втручання на стегново-підколінному та стегново-гомілковому сегментах артерій з приводу облітеруючого атеросклерозу артерій. Пацієнти були розподілені на дві групи в залежності від техніки виконаних реконструктивних операцій. Для контролю ефективності проведення реконструктивних операцій усім хворим перед операцією та на 7-8 добу після неї проведене ультразвукове кольорове ангіосканування нижніх кінцівок з визначенням гомілково-плечового індексу. В результаті досліджень доказана ефективність застосування даного діагностичного способу і він може бути рекомендований для оцінки якості проведення реконструктивних операцій на артеріях нижніх кінцівок.
Keywords: облітеруючий атеросклероз; відновні операції; ультразвукове дослідження; ефективність застосування