СУЧАСНІ ПРИНЦИПИ ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКИ СИНОВІЇТУ НА ПРИКЛАДІ СИНОВІЇТУ КОЛІНОГО СУГЛОБУ - Могила, О.О. (Світ медицини та біології, 2017)
Метою дослідження є обґрунтування принципів, методів та схеми лікування синовіїту на прикладі колінного суглоба, з урахуванням нового погляду на причини та патогенез цієї патології. Частота захворювання на синовіїт за останні роки неухильно зростає, складаючи від 9 до 33% серед різноманітних проявів хронічних захворювань колінного суглоба. У міжнародній практиці лікування синовіїту колінного суглоба зазвичай проводиться консервативне лікування. Популярними методами є артроскопія з біопсією синовіальної оболонки і дослідженням синовіальної рідини, застосовують хірургічні методи: сіновектомія колінного суглоба, сіновкапсулектомія та артропластика колінного суглоба. Зазначені методи мають декілька недоліків, а саме травматичність самого втручання, що обумовлює інтенсивність післяопераційного больового синдрому та негативно впливає на розробку рухів в суглобі і вимагає госпіталізації пацієнта. Наші дослідження доводять, що синовіїти колінного суглоба можуть бути ефективно вилікувані амбулаторно, особливо при первинних і вторинних синовітах.Запропонований спосіб лікування і профілактики синовіїта колінного суглоба базується на тому, що причиною його виникнення є розвиток тендиніту м'язів групи Semi (напівперетинчастого, напівсухожилкового, ніжного та кравецького м'язів). Саме тому лікування є поетапним і починається саме з лікування тендиніту (або безексудатівний синовіїт напівперетинчастого м'язу), який завжди присутній при синовіїті. Завданням зазначеного способу лікування та профілактики синовіїту колінних суглобів є поетапне медикаментозне використання препаратів в залежності від характеру перебігу захворювання даної патології, що забезпечує підвищення ефективності лікування, зниження болю та профілактику виникнення синовіїту.
Keywords: синовіїт колінного суглоба; тендиніт; м'язи групи Semi; лікування; медикаментозна терапія; міорелаксанти; нестероїдні протизапальні засоби; хондропротектори