МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ ПРИ МЕТАБОЛІЧНОМУ СИНДРОМІ ЗА ДАНИМИ УЗД - Мустафаева Айнур Гамлет кизи (Світ медицини та біології, 2017)
З 2013 по 2016 рр. обстежено проспективно 364 пацієнта у віці від 20 до 80 років (200 чоловіків і 164 жінки) з вперше діагностованим МС. Хворі були розділені на групи відповідно до віку від 20 до 40 років - 104 пацієнта, 41-60 років - 131 хворий, 61 рік і старше - 129 пацієнтів. У дослідження включали осіб, що мали різні прояви МС. У пацієнтів вікової групи 61-80 років встановлено збільшення середніх розмірів ЛП (4,1 ± 0,2 мм.), КДО (148,1 ± 10,7 мл.), Товщини МШП (1,26 ± 0,11 см) , ЗСЛЖ (1,26 ± 0,12 см), а також маси міокарда лівого шлуночка серця (240,3 ± 15,4 г), щодо аналогічних показників обстежуваних пацієнтів вікових груп 41-60 років та 20- 40 років. Систолічний показники лівого шлуночка серця у обстежуваних старшої вікової групи були достовірно нижче, ніж в першій і другій вікових групах, значення ФВ склало 52,8 ± 5,2. Порівняння досліджуваних морфофункціональних показників серця другий і першою групою показало, що у осіб у віці від 20 до 40 років зміни ехокардіографічних показників були менш вираженими. У пацієнтів вікової групи 41-60 років були значимо вище середні розміри лівого передсердя. З огляду на наявність нормальної геометрії міокарда у осіб з ожирінням, залишається не до кінця вивченим питання, від чого залежить реалізація даних факторів у конкретного пацієнта і здійснюється їх дію безпосередньо або через додаткові метаболічні маркери, які супроводжують ожиріння.
Keywords: серцево-судинна система; метаболічний синдром; ультразвукове дослідження