АНАЛІЗ ПРЕДИКТОРІВ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОТИВІРУСНОЇ ТЕРПІЇ ХРОНІЧНОГО ГЕПАТИТУ С - Сизова Л. М. (Світ медицини та біології, 2017)
Проведений аналіз клініко-генетичних предикторів ефективності противірусної терапії хронічного гепатиту С пегильованими інтерферонами та рибавірином. В результаті дослідження уточнені та розширені уявлення щодо предикторів низької ефективності даної схеми лікування: підтверджені загальновизнані – 1 генотип ВГС, вік старше 40 років, стадія фіброзу печінки F3-F4 за шкалою METAVIR і визначені додаткові – лейкопенія, рівні гама-глутамілтранспептидази та лужної фосфатази вищі за верхню межу норми, швидкий темп прогресування фіброзу печінки та «мутантна» алель 299Gly гена TLR4. Визначено, що при наявності вказаних предикторів у пацієнтів із хронічним гепатитом С частота досягнення стійкої вірусологічної відповіді достовірно нижче, ніж при їхній відсутності, що вказує на недоцільність призначення цим хворим подвійної противірусної терапії.
Keywords: хронічний гепатит С; гени; предиктори; противірусна терапія