ВПЛИВ ПОЛІМОРФІЗМУ ГЕНА ІНТЕРЛЕЙКІНА-28 НА ПЕРЕБІГ ХРОНІЧНОЇ ЕПШТЕЙНА-БАРР ВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ - Сорокіна, О.Г.; Попов, М.М. (Світ медицини та біології, 2017)
Глобальне поширення вірусу Епштейна-Барр (ВЕБ) та поліморфність симптоматики викликає необхідність у детальному вивченні цієї патології. Метою даної роботи було вивчення впливу поліморфізму гена IL-28B на перебіг хронічної ВЕБ-інфекції (ХВЕБІ). Під нашим спостереженням перебувало 158 осіб: 52 пацієнта з частими рецидивами ХВЕБІ (І група), 76 пацієнтів з рідкими рецидивами ХВЕБІ (ІІ група), 30 пацієнтів, які мали ВЕБ-інфекцію в анамнезі (III група). За результатами проведених досліджень було встановлено, що у пацієнтів II і III групи в локусі rs12979860 IL-28B частіше виявляється генотип СС, а в локусі rs8099917 генотип ТТ. Частота невипадкового поєднання алельних пар CC і TТ в локусі rs12979860 і rs8099917 відповідно, достовірно частіше зустрічалася у пацієнтів II і III групи. Виявлені поєднання дозволяють припустити, що вказана комбінація генотипів може бути використана при складанні прогнозу перебігу захворювання.
Keywords: інфекційний мононуклеоз; Епштейна-Барр вірусна інфекція; генотип; інтерлейкін-28; поліморфізм генів; перебіг захворювання; частота рецидивів; прогноз