ГІСТОЛОГІЧНІ ЗМІНИ В ТОНКІЙ КИШЦІ У ПІЗНІ СТАДІЇ ОПІКОВОЇ ХВОРОБИ - Галунко, Г.М. (Світ медицини та біології, 2017)
У щурів, яким після опікової травми шкіри площею 21-23 % поверхні тіла протягом перших семи діб вводили 0,9 % розчин NaCl у дозі 10 мл на кг максимальний рівень деструкції в епітеліоцитах на кишкових ворсинках та ендотеліоцитах судин в стінці тонкої кишки на гістологічному рівні проявлявся через 14 діб від початку експерименту. Через 30 діб після опікової травми шкіри дистрофічні та деструктивні зміни, а також ділянки десквамації покривного епітелію кишкових ворсинок менше виражені ніж в попередні терміни дослідження. Однак не зважаючи на той факт, що чисельність крововиливів та їх розміри, набряк сполучної тканини та чисельність лімфоцитів в підслизовій основі стінки клубової кишки були меншими ніж в попередній термін дослідження, перераховані явища були більше виражені ніж у щурів без опіків, яким протягом перших семи діб вводили 0,9 % розчин NaCl у дозі 10 мл на кг, що спонукало нас в подальшому проводити пошук більш ефективних засобів.
Keywords: опікова хвороба; тонка кишка; кишкові ворсинки; ендогенна інтоксикація; ентероцити; судини кровоносного мікроциркуляторного русла; лейкоцитарна інфільтрація