ПОРУШЕННЯ ГУМОРАЛЬНОЇ ЛАНКИ ІМУННОЇ РЕАКТИВНОСТІ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ПАРОДОНТИТІ ТА КОРЕКЦІЯ ЇХ ФЛАВОНОЛОМ - Демкович А. Є.; Бондаренко Ю. І., Yu.; Гасюк П. А., P. (Світ медицини та біології, 2017)
У статті вивчалися порушення гуморальної ланки імунного захисту організму (імуноглобуліни класів А, М, G, концентрацію в сироватці крові циркулюючих імунних комплексів (ЦІК)) на 7-у та 14-ту доби розвитку експериментального бактеріально-імунного пародонтиту, а також можливість корекції їх під впливом корвітину (кверцетину). Застосування його впродовж 7-ми днів внутрішньом’язово в дозі 100 мг/кг позитивно вплинуло на перебіг запального процесу при даній модельованій патології. Паралельно проводилось визначення вмісту ЦІК в сироватці крові як важливої ланки патогенезу імунного ураження за умови експериментального запалення в тканинах пародонта. Застосування корвітину привело до зниження рівня ЦІК в сироватці крові, порівняно з тваринами, яким не вводили даний препарат. Таким чином, доведено, що флавоноїд корвітин, впливаючи на імунні процеси, здатний обмежувати запальну реакцію в пародонтальному комплексі за даної патології.
Keywords: пародонтит; імуноглобуліни; циркулюючі імунні комплекси; імунний статус; корвітин