АКТИВНІСТЬ АНТИОКСИДАНТНИХ ФЕРМЕНТІВ У СІДНИЧНОМУ НЕРВІ ЩУРІВ ЗА УМОВ МОДЕЛЮВАННЯ ГЕМОРАГІЧНОГО ІНСУЛЬТУ - Довгань, І.М.; Мельник, Н.О.; Лабунець, І.Ф.; Утко, Н.А.; Савосько, С.І. (Світ медицини та біології, 2017)
Досліджено біохімічні зміни у сідничому нерві лабораторних щурів за умов геморагічного інсульту та введення лікарських засобів (пірацетам, кверцетин, ліпін). Встановлено демієлінізацію у сідничому нерві щурів з інсультом та збільшення активності супероксиддисмутази. Введення пірацетаму, ліпіну та кверцетину достовірно відновлювало функціонування системи ферментів обміну глутатіону (глутатіонпероксидаза, глутатіонредуктаза).
Keywords: геморагічний інсульт; мозок; сідничний нерв; демієлінізація; супероксиддисмутаза; каталаза; глутатіонпероксидаза; глутатіонредуктаза