МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНЫ ЗМІНИ НЕЙРОМ'ЯЗОВИХ КОНТАКТЫВ ЖУВАЛЬНИХ М'ЯЗІВ У ПІЗНІХ СТАДІЯХ РОЗВИТКУ СТРЕПТОЗОТОЦИНОВОГО ДІАБЕТУ - Жураківська, О.Я.; Град А. О., A.O.; Попель С. Л., S.L.; Заяць І. Т., I.T.; Криницька І. Я., I.Ya.; Марущак М. І., M.I.; Дзецюх Т. І., T.I. (Світ медицини та біології, 2017)
Робота присвячена дослідженню морфо-функціональних змін нейром’язових з’єднань (НМЗ) та їхнього гемомікроциркуляторного русла при стрептозотоциновому цукровому діабеті (СЦД). Використали гістологічний та електронно-мікроскопічний методи дослідження. Встановлено, що СЦД на 56-70 добу перебігу призводить до деструкції більшості НМЗ, що морфометрично виражається в зменшення їхньої площі. В еферентних претермінальних нервових волокнах відбувається атрофія аксонів та часткова дегенерація мієлінової оболонки. На ультраструктурному рівні спостерігається порушенням тонкої архітектоніки нейром’язових синапсів, а саме, зменшення: площі, довжини синаптичного контакту, кількісті синаптичних пухирців, кількості складок засинаптичної перетинки та відстані між ними. Такі зміни в НМЗ відбуваються на тлі розвитку діабетичної мікроангіопатії і, як наслідок, призводять до порушення провідності нервових волокон у жувальному м’язі та збудливості м’язових волокон, що підтверджується даними електронейроміографії ЕНМГ. За даними ЕНМГ при тривалості експериментального цукрового діабету 56-70 діб аксональна полінейропатія була виявлена у 6 тварин, інші 4 мали аксонально-демієлінізуючу полінейропатію. При цьому тільки у 9,5 % випадків зменшується тривалість потенціалів рухової одиниці, але у 64,5 % випадків понижується амплітуда осциляцій (р
Keywords: нейром’язові з’єднання; жувальний м’яз; стрептозотоциновий цукровий діабет