УЛЬТРАСТРУКТРНІ ЗМІНИ ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯЦІЇ ТА ПАРЕНХІМИ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ ПРИ РОЗВИТКУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ГОСТРОГО ПАНКРЕАТИТУ У ЩУРІВ - Зіненко, Д.Ю.; Твердохліб, І.В. (Світ медицини та біології, 2017)
У роботі були досліджені ультраструктурні зміни мікроциркуляторного русла та паренхіми підшлункової залози щурів у моделях гострого панкреатиту після введення L-аргініну та таурохолату натрію в різних дозах. За допомогою трансмісійної електронної мікроскопії виявлено загальні ранні ознаки розвитку панкреатиту: 1) деформація та деструкція стінки артеріол; 2) гіпоксичне ушкодження фенестрованого ендотелію гемокапілярів панкреатичних острівців і судин інсуло-ацинарної портальної системи; 3) сладжування еритроцитів і тромбоз соматичних гемокапілярів у складі панкреатичних ацинусів з ендотеліальною фрагментацією; 4) дилятація та спустошення дренажної ланки мікроциркуляторного русла. Встановлено, що ступінь ушкодження гемомікроциркуляції залежить від дози L-аргініну або таурохолату натрію, що у подальшому визначає рівень паренхіматозних порушень, а також характер і темпи компенсаторно-пристосувальних або деструктивних змін у складі підшлункової залози.
Keywords: підшлункова залоза; моделі гострого панкреатиту; щури; мікроциркуляція; ультраструктура