ЗАСТОСУВАННЯ МІЛДРОНАТУ ЗА УМОВ ОКИСНЮВАЛЬНОГО СТРЕСУ У ЩУРІВ, УРАЖЕНИХ НАТРІЮ НІТРИТОМ, НА ТЛІ ІНТОКСИКАЦІЇ ТЮТЮНОВИМ ДИМОМ - Лихацький, П.Г.; Фіра, Л.С. (Світ медицини та біології, 2017)
В умовах прогресування техногенного забруднення довкілля одним із пріоритетних напрямків токсикології та медицини залишається вивчення особливостей та механізмів комбінованої дії ксенобіотиків - факторів ризику багатьох екологічно залежних хвороб. Метою роботи було дослідити ефективність застосування мілдронату для корекції активованих окиснювальних процесів та ендогенної інтоксикації в організмі щурів різного віку за умов ураження їх натрію нітритом та тютюновим димом. Експерименти проводили на щурах різного віку. Ураження тютюновим димом моделювали у герметичній камері від горіння 6 сигарет протягом 6 хв (30 днів). За 24 та 72 год до закінчення експерименту тваринам вводили натрію нітрит у дозі 45 мг/кг маси тіла. Мілдронат тварини отримували у дозі 120 мг/кг. Встановлено, що після ураження щурів усіх вікових груп обома токсикантами у нейтрофілах крові вірогідно зростає вміст активних форм кисню, у сироватці крові, легенях та міокарді виражено підвищується вміст нітрит-йону. Більш чутливими до дії токсикантів виявились статевонезрілі та старі тварини. Застосування отруєним щурам мілдронату позитивно вплинуло на дані показники, знижуючи їх вміст в ураженому організмі. Розвиток окиснювального стресу після ураження тварин токсикантами призвів до нагромадження у сироватці крові молекул середньої маси, що свідчить про поглиблення ендогенної інтоксикації. Після застосування мілдронату спостерігалась тенденція до зниження даного показника, але вірогідних змін відмічено не було. Отримані результати підтвердили антигіпоксантні та антиоксидантні властивості мілдронату та вказали на відсутність сорбтивних властивостей даного засобу.
Keywords: активні форми кисню; нітрит-йон; молекули середньої маси; щури різних вікових груп; тютюнова інтоксикація; натрію нітрит