МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ СУДИННОЇ ОБОЛОНКИ ОЧНОГО ЯБЛУКА ЗА УМОВ ТРИВАЛОГО ВПЛИВУ НАРКОТИЧНИХ АНАЛЬГЕТИКІВ - Підвальна, У.Є.; Джура, О.Р.; Матешук-Вацеба, Л.Р. (Світ медицини та біології, 2017)
Динамічне зростання кількості осіб, змушених впродовж тривалого часу вживати наркотичні анальгетики призвело до поширеності захворювань наркологічного профілю в Україні, що становить близько одного мільйона осіб. Аналіз фахової літератури підтверджує важливість вивчення цієї проблематики. Враховуючи поодинокість праць, що стосуються впливу наркотичних анальгетиків на структуру очного яблука нашою метою є встановити особливості структури судинної оболонки очного яблука за умов 6-тижневого впливу опіоїду в експерименті. Дослідження виконані на 24 статевозрілих білих щурах-самцях. Матеріал дослідження представлений гістопрепаратами судинної оболонки очного яблука білих щурів. Через 6 тижнів введення щурам налбуфіну уражається як гемомікроциркуляторне русло, так і сполучнотканинна основа власне судинної оболонки. Відсутня диференціація шарів райдужки та фрагментація війкових відростків. Виявлені зміни райдужки, війкового тіла та власне судинної оболонки очного яблука носять деструктивний характер.
Keywords: судинна оболонка; опіоїд; налбуфін; експеримент