ЛУЖНИЙ КОМПОНЕНТ ФЛОРИ В ПАРКАХ М. ПОЛТАВА - Орлова, Л.Д. (Світ медицини та біології, 2017)
Трав’янистий компонент квіткової лучної флори парків м. Полтава практично не вивчався. Нами встановлено, що він включає 322 видів, які відносяться до 216 родів, 54 родин. По наявності представників різних типів лучних фітоценозів (суходільних, заплавних і низинних) у парках спостерігається тенденція, подібна до загальної характеристики лучної флори парків по кількості видів Magnoliophyta. Найбільша різноманітність лучних видів рослин в парках виявляється із заплавних травостоїв (80,0 %), менше – суходільних (50,3 %) і низинних (40,3 %) загальної кількості виявлених представників Перше місце у спектрі родин флори регіону, як і в більшості голарктичних флор, належить родині Asteraceae. Високі місця (у першій десятці) займають такі інші провідні родини флори Давнього Середземномор’я: Fabaceaе, Caryophyllaceae, Apiaceae, Lamiaceae, Rosaceae. Друге, дев’яте і десяте місця належать переважно голарктичним родинам – Poaceae, Ranunculaceae, Cyperaceae. Третє місце зайняли представники родини Brassicaceae, що є показником значної рудералізованості території. Серед виявлених лучних представників флори парків м. Полтава переважають дводольні види (співвідношення однодольних і дводольних дорівнює 1,0:4,0). У відсотковому виразі представників дводольних було 80,0 %, а однодольних – 20,0 %. Співвідношення різноманітності видів дводольних і однодольних представників флори парків із різних типах лук виявилося неоднаковим. Так, лучні види із низинних фітоценозів мали його на рівні 1,0:3,0, заплавні – 1,0:5,7, суходільні – 1,0:7,1. З’ясовано, що у лучній флорі парку лише 22 роди містять три і більше видів, решта мають по 1-2 представника. Розрахунки засвідчують, що на одну родину лучної флори парків м. Полтава припадає 6,0 видів, на один рід у загальному – 1,5 видів.
Keywords: флора; лучний компонент; парки; м. Полтава