ТОКСИЧНИЙ ВПЛИВ ЕТАНОЛУ НА СЛИЗОВІ ОБОЛОНКИ - Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Казакова, К.С. (Світ медицини та біології, 2017)
Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров`я, у всьому світі в результаті шкідливого вживання алкоголю щороку відбувається 3,3 мільйона смертей, що становить 5,9% всіх випадків смерті. Шкідливе вживання алкоголю є причинним фактором більш ніж 200 порушень здоров'я, пов'язаних з хворобами і травмами. Згідно з сучасними науковими уявленнями, залежність від алкоголю досить часто супроводжується різноманітними змінами в порожнині рота. Багато авторів відзначають різні зміни стоматологічного статусу при зловживанні алкоголем, особливо у осіб з ураженням печінки і шлунково-кишкового тракту. Ряд досліджень закордонних вчених повідомляє, що етанол є фактором ризику виникнення раку слизової оболонки порожнини рота.
Keywords: етанол; слизові оболонки; токсичний вплив