ФУНКЦІОНАЛЬНІСТЬ МІКРОБІОТИ ПРИ ПАТОЛОГІЇ - Передерій Н. А., N.A. (Світ медицини та біології, 2017)
Моделювання натурного типу, призвело Міллера до створення хіміко-паразитарної теорії, воно було продовжено в середині ХХ-го століття на лабораторних щурах. Зараз вважається, що воно стало найбільш переконливим доказом участі мікроорганізмів у виникненні карієсу зубів. В даний час загальноприйнято, що карієс є кислотної демінералізацією твердих тканин зуба, яка виникає в результаті зброджування легкозасвоюваних вуглеводів мікрофлорою Назубних нальоту при низькій резистентності емалі. Не всі дослідники згодні з цим. Є інші думки. Також не всі згодні з тезою про те, що демінералізація виникає внаслідок зниження рН. За сучасними уявленнями постійна мікробіота Назубних нальоту є також причиною виникнення запальних захворювань пародонту.У XIX столітті антрополог Дюбуа на підставі вивчення великої кількості людських останків різних епох визначив, що представники людства, схильні до захворювання на пародонтит, стійкі до карієсу. І навпаки - схильні до карієсу є стійкими до захворювання на генералізований пародонтит. З середини ХХ-го століття у людей він перестав дотримуватися. Зараз у людини можна виявити дві ці патології спільно. Дослідження останнього часу встановили, що природою в нормі передбачені симбіотичні взаємини між організмом-господарем і мікробіотою. Причому мікробіота інтегрується в гомеостаз, фізіологію, метаболізм і імунну відповідь організму-господаря. Також вважають, що захворювання з його характерними клінічними проявами не є необхідною ланкою в біологічному циклі популяції патогенних бактерій. Є думки, що ініціює взаємодію з мікробами сам макроорганізм.Робиться висновок, що питання про роль мікроорганізмів в етіології і патогенезі стоматологічних захворювань залишається відкритим. Знаходженню відповіді допоможе розгляд функціональних аспектів, що виникають між мікробіотою організму господаря і самим організмом. Для цієї мети природно використовувати методи дослідження функцій, а також біологічні методи аналізу симбіотичних спільнот.
Keywords: мікроорганізми; карієс; пародонтит