СТАТЕВІ РОЗБІЖНОСТІ РЕГУЛЯЦІЇ МЕТАБОЛІЗМУ ТА РОЗВИТКУ ОЖИРІННЯ - Сулаева О. Н., O.N.; Белемец Н. И., N.I. (Світ медицини та біології, 2017)
Ожиріння вважається фактором ризику розвитку різноманітних захворювань, у тому числі цукрового діабету, ішемічної хвороби серця, остеоартриту і навіть злоякісні новоутворення. Окрім генетичних факторів та впливу зовнішнього середовища, стилю життя і фізичної активності, важливою детермінантою розвитку ожиріння та асоційованих з ним ускладнень є статеві особливості. Показано, що чоловічий та жіночій організм розрізняється широким спектром параметрів контролю метаболізму, принципів і механізмів регуляції об’єму та пластичності жирової тканини. Ці розбіжності визначаються фундаментальними біологічними параметрами, як то статеві хромосоми і пов’язані з ними гени, а також статеві гормони. Останні по-різному впливають на ризик формування зайвої ваги та розвиток ожиріння, що важливо враховувати при розробці стратегії лікування та профілактики ожиріння, а також предикції ускладнень ожиріння у жінок та чоловіків.
Keywords: ожиріння; метаболізм; статеві хромосоми; статеві гормони