ГІСТОЛОГІЯ. ЧИ ВАЖКО ЇЇ ВИВЧАТИ СЬОГОДНІ? - Скибінська Т. Р., T.R.; Сокуренко, Л.М.; Шобат, Л.Б.; Чайковський, Ю.Б. (Світ медицини та біології, 2017)
Метою нашого дослідження був огляд викладання гістології, цитології і ембріології (ГЦЕ) і успішності студентів медичного факультету на кафедрі ГЦЕ Київського медичного інституту в 30-і роки 20-го століття і Національного медичного університету імені О.О. Богомольця в наш час. Hаведено архівні документи і публікації, які дозволили розглянути ефективність освіти в Київському медичному інституті в 30-і роки 20-го століття. Розглянуто різні методи підвищення успішності та якості навчання студентів, проведено аналіз успішності студентів медичних факультетів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця в наш час з урахуванням тих факторів, які, на наш погляд, впливають на засвоєння ГЦЕ. Отримані результати дають можливість простежити зміни успішності студентів медичних факультетів в різні часові періоди. Кількість студентів, які здали ГЦЕ на «відмінно» та «відмінно» і «добре», зменшилася, зросла кількість студентів, які отримали оцінку «незадовільно». Це пояснюється кількістю інформації, яку треба засвоїти. У 30-ті роки минулого століття перед студентами стояло завдання вивчити основи класичної гістології: представляти мікроскопічну будову клітин, тканин і органів на світлооптичному рівні. Сьогодні до цього додалося багато інших компонентів.Освоєння сучасної ГЦЕ вимагає великої праці. Спільні зусилля кафедр ГЦЕ і студентів дадуть можливість долати труднощі. Про це слід пам'ятати в умовах триваючої реформи в медицині і медичній освіті.
Keywords: медицина; студенти; якість навчання; історичні аспекти развитку медицини в Україні; аналіз успішності