ВПЛИВ СТАТИНІВ НА ПОСТ ЕРАДИКАЦІЙНУ КІНЕТИКУ ТХ2-СПЕЦИФІЧНИХ ЦИТОКІНІВ ТА ІЛ-8 В ЦЕРВІКАЛЬНИХ ЗМИВАХ - Анфілова М. Р., (Світ медицини та біології, 2016)
У статті наведено результати дослідження пост ерадикаційної кінетики змін Т-х2-специфічних цитокінів (ІЛ-6, ІЛ-10) та хемокину - ІЛ-8 у жінок з урогенітальними інфекціями, викликаними C. trachomatis, M. genitalium, U. urealyticum, залежно від клінічного типу інфекційного процесу і впливу на неї комплексного лікування із застосуванням ловастатину. Кінетика пост ерадикаційного зниження Тх2-специфічних цитокінів та ІЛ-8, залежить від типу цитокіну, клінічного типу інфекційного процесу і періоду спостереження. Ловастатин достовірно прискорював кінетику зниження Тх2-специфічних цитокінів та ІЛ-8 в цервікальних змивах від жінок, що дозволяє рекомендувати його для профілактики хронізації запалення і розвитку незворотних ускладнень у репродуктивному тракті жінок, інфікованих C. trachomatis, M. genitalium, U. urealyticum.
Keywords: хламідіоз; мікоплазмоз; цитокіновий профіль генітального тракту; ІЛ-6; ІЛ-10; ІЛ-8; імунопатогенез; ловастатин