ФІЗИЧНИЙ РОЗВИТОК ХАРКІВСЬКИХ ПІДЛІТКІВ В ДИНАМІЦІ ЗА 30 РОКІВ - Даниленко, Г.М.; Швець, А.М.; Швець, Ю.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Так як ФР є індикаторним показником стану здоров'я, метою роботи стало вивчення та порівняння динаміки показників ФР у підлітків, що відносяться до різних поколінь. В ході роботи була проведена обробка даних антропометричних обстежень підлітків 15-18 років 1985р. і 2015р. В результаті роботи, за допомогою методик антропометричних досліджень (вимірювання маси і довжини тіла, окружності грудної клітини) було виявлено, що основні характеристики показників у досліджуваного контингенту зберігаються, але часто спостерігається негативна тенденція - астенізація і дисгармонізація розвитку (особливо за рахунок збільшення числа підлітків з дефіцитом маси тіла). Отримані результати свідчать про новий виток акселерації і можуть бути використані для прогнозування аналогічних показників наступних поколінь і продовження пошуку причинно-наслідкових чинників у формуванні здоров'я підростаючого покоління.
Keywords: здоров’я; фізичний розвиток; підлітки