ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ ЛЕЙОМІОМИ МАТКИ НА ТЛІ МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ - Павловська, М.О. (Світ медицини та біології, 2016)
Обстежено 30 пацієнток із лейоміомою на тлі метаболічного синдрому і 34 пацієнтки контрольної групи без лейоміоми. Встановлено, що в жінок, хворих на лейоміому матки на тлі метаболічного синдрому, у патогенезі і перебігу захворювання в першому віковому періоді менопауза настає раніше. Акушерсько-гінекологічний анамнез виявив меншу кількість вагітностей і фізіологічних пологів із деяким збільшенням патологічних пологів, втричі частіше діагностується безпліддя. Порушення оваріально-менструального циклу проявляються овуляційними кровотечами (у 6,7% випадків), надмірними кровотечами в перименопаузальному періоді (у 10,0% випадків), розвитком аменореї та олігоменореї. Пацієнтки цієї групи найчастіше використовували гормональні оральні контрацептиви. Локалізація міоїдних вузлів у другому віковому періоді інтерстиціальна в 73,1% випадків. Лейоміоми за типом належать до І, ІІ і ІІІ типу в рівній мірі. Нейро-ендокринний статус характеризується вірогідним збільшенням рівня естрадіолу, зменшенням – прогестерону і незначним зменшенням ДГЕА-С. Вміст гонадотропних гормонів мало відрізняється від показників здорових жінок.
Keywords: лейоміома матки; метаболічний синдром; гормональний статус