СОЦІАЛЬНО-ГІГІЄНІЧНІ АСПЕКТИ ПРОФІЛАКТИКИ ШКІДЛИВИХ ЗВИЧОК СЕРЕД МОЛОДІ - Старішко, О.М.; Єрошкіна, Т.В. (Світ медицини та біології, 2016)
Куріння – це не просто шкідлива звичка, але й абсолютно не сумісне зі здоровим способом життя захоплення. Можна впевнено констатувати, що кожна нова затяжка тютюновим димом скорочує людське життя щонайменше на подих, а кожна викурена цигарка – на 15 хвилин. У курців нікотин стає не лише звичним, але й необхідним елементом в організмі. Так і виникає нікотинова залежність. В світі щороку від хвороб, спричинених курінням, вмирає 1,5 млн. людей. Нікотин негативно впливає на нервову систему, дихальну, серцево-судинну системи та систему травлення. Імовірність захворіти раком легенів, бронхітом, стенокардією, гастритом, виразкою шлунку значно вища у людей, що курять. Статистика засвідчує, що рак легенів у людей, які курять, зустрічається у 30 разів частіше. Особливої шкоди завдає куріння жінкам та підліткам. Безумовно, найбільш серйозного негативного впливу зазнає сама людина, що курить, однак значної шкоди завдає і пасивне куріння, коли людина, що не курить змушена вдихати повітря, отруєне тютюновим димом. Тому важливим компонентом боротьби зі шкідливими звичками є піклування про своє здоров'я, формування світоглядної системи свідомості підлітків, молоді, майбутніх матерів, яка ґрунтується на ефективному використанні здорового потенціалу народних звичок та обрядів.
Keywords: шкідливі звички; молодь; профілактика