РЕАКЦІЯ ПРИВУШНИХ ЗАЛОЗ І БУКАЛЬНОГО ЕПІТЕЛІЮ У ДІТЕЙ ЗІ ЗЛОЯКІСНИМИ ПУХЛИНАМИ ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ НА ТЛІ ОТРИМАННЯ ХІМІОТЕРАПІЇ - Ткаченко, П.І.; Попело, Ю.В.; Білоконь, С.О. (Світ медицини та біології, 2016)
У роботі представлено результати клінічного обстеження 21 дитини віком від 7 до 16 років зі злоякісними пухлинами різної анатомічної локалізації в різні періоди хіміотерапевтичного лікування. Вивчення функціональної активності привушних слинних залоз встановило зменшення продукції паротидного секрету і збільшення в ньому кількості клітин периферійної крові запального ряду. Спостерігалося підвищення десквамації букального епітелію та ступеня контамінації його мікроорганізмами. Ці зміни мали тенденцію до прогресування, в залежності від тривалості протипухлинної поліхіміотерапії.
Keywords: діти; злоякісні пухлини; привушні залози; букальний епітелій; хіміотерапія; цитограма