ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ПЕЧІНКИ ЩУРІВ ЗА УМОВ РОЗВИТКУ СТРЕПТОЗОТОЦИНОВОГО ДІАБЕТУ - Боднарчук, Ю.В.; Жураківська, О.Я.; Перцович, В.М.; Міськів, В.А.; Жураківський, В.М.; Кочерга, З.Р. (Світ медицини та біології, 2016)
В експерименті досліджено функціональні зміни печінки статевозрілих щурів на різних термінах розвитку і перебігу стрептозотоцинового цукрового діабету. Дослідження проведено на 12-місячних щурах-самцях лінії Вістар. Цукровий діабет моделювали шляхом одноразово внутрішньоочеревинного введення стрептозотоцину в дозі 6 мг на 100 г маси тіла розведеного в 0,1М цитратному буфері (рh 4,5). Встановлено, що при стрептозотоциновому діабеті, на тлі гіперглікемії та підвищеного рівня глікозильованого гемоглобіну, спостерігається збільшення рівня печінкових трансаміназ в сироватці крові та печінкових гомогенатах із переважанням аланінамінотрасферази, підвищення коефіцієнту Рітіса, що вказує на порушення функціонального стану печінки за рахунок деструктивних змін гепатоцитів.
Keywords: печінка; печінкові трансамінази; стрептозотоциновий діабет