ВИВЧЕННЯ ГЕПАТОПРОТЕКТОРНОЇ АКТИВНОСТІ РОСЛИННИХ ПОЛІФЕНОЛІВ НА МОДЕЛІ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНОСТІ - Загайко, А.Л.; Красільнікова, О.А.; Кравченко, Г.Б.; Кочубей, Ю.І. (Світ медицини та біології, 2016)
Перспективним напрямком сучасної фармакології є дослідження біологічної активності сполук рослинного походження. Метою роботи було вивчення гепатопротекторної активності концентрату поліфенолів винограду, кверцетину та епігалокатехін галату на вміст ліпідів у печінці щурів, а також активність гепатоспецифічних ферментів у крові за умов експериментальної інсулінорезистентності (ІР). Експерименти проводилися на самцях щурів лінії Wistar. ІР моделювали утриманням тварин на високо калорійному раціоні з додаванням фруктози (ФД). Утримання тварин на ФД супроводжувалося зниженням вмісту фосфоліпідів (ФЛ) та підвищенням триацилгліцеролів (ТАГ), вільних жирних кислот (ВЖК) та холестерину (ХС). В крові підвищувалася активність аланінамінотрансферази, аспартатамінотрансферази та γ-глутамілтранспептидази. Введення рослинних поліфенолів позитивно впливало на вміст ліпідів у печінці щурів: зростав вміст ФЛ та знижувався ТАГ, ВЖК та ХС. Зниження активності гепатоспецифічних ферментів в крові свідчило про нормалізацію стану плазматичних мембран клітин печінки. Найбільш ефективним виявився концентрат поліфенолів винограду. Таким чином, рослинні поліфеноли виявляли виразну гепатопротекторну дію, яка проявлялася в нормалізації вмісту окремих класів ліпідів печінки та відновлені проникності плазматичних мембран.
Keywords: рослинні полі феноли; щури; фруктоза; ліпіди печінки