СТРУКТУРНО–ФУНКЦІОНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ КРОВОНОСНИХ СУДИН І ГЕМОДИНАМІКИ ЯЄЧКА У ЧОЛОВІКІВ РІЗНОГО ВІКУ - Небесна, З.М.; Готюр, О.І. (Світ медицини та біології, 2016)
Методами ультразвукової діагностики, кольорової ангіографії та рентгенографії показано, що у чоловіків віком 22-35 років в межах сім’яного канатика яєчкова артерія має в діаметрі (1,80±0,15) мм та артерія сім’явиносної протоки – (0,80±0,10) мм, а середня максимальна лінійна швидкості кровотоку у них відповідно (19,5±2,0) см/с і (13,6±1,0) см/с. Об’єм яєчка складає (19,83±1,84) см3, а діаметр звивистих сім’яних трубочок – (291,17±1,75) мкм. З віком, а особливо у чоловіків 75-90 років, ці показники суттєво знижуються: діаметр яєчкової артерії – до (1,2±0,5) мм, артерії сім’явиносної протоки – до (0,5±0,1) мм, середня максимальна швидкість артеріального кровотоку в них – до (14,8±1,0) см/с і (9,7±0,2) см/с, об’єм яєчка – до (14,50±2,96) см3, а діаметр звивистих сім’яних трубочок – до (161,07±6,39) мкм.
Keywords: яєчко; кровоносні судини; гемодинаміка