ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВМІСТУ КАЛЬЦІЮ ТА МАГНІЮ У СОКАХ ДЕЯКИХ ДЕРЕВ’ЯНИСТИХ РОСЛИН ВІННИЧЧИНИ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД УМОВ ЗРОСТАННЯ - Бобровська, О.А.; Новіцька, М.В. (Світ медицини та біології, 2016)
В роботі представлені результати дослідження соку отриманого з деяких дерев’янистих рослин Вінничини, а саме з Берези бородавчастої (Betula verrucosa), з Клену гіннала (Acer ginnala) та з Грабу звичайного (Carpinus betulus). Розглянуті основні морфологічні та фізіологічні ознаки вище вказаних дерев. Відпрацьовані методики збору й збереження соків. Проведено порівняльний аналіз деяких органолептичних властивостей отриманого соку з обраних дерев’янистих рослин. Експериментальним шляхом, методом комплексонометрії визначено кількісний вміст кальцію та магнію у соках дерев’янистих рослин та проведений порівняльний аналіз щодо нявності цих мінералів в залежності від екологічних умов зростання дерев. Встановлено, що найбільшу кількість кальцію та магнію містить березовий сік, найменша кількість у грабовому соці, хоча Граб звичайний (Carpinus betulus) відноситься до родини Березові (Betulaseae). Спостерігається тенденція збільшення кількості кальцію та магнію у соці дерев в залежності від місця зростання. Досліджені соки можуть використовуватися в якості вітамінних напоїв, як природне джерело кальцію та магнію в період весняного авітамінозу.
Keywords: сік; дерев'янисті рослини; умови зростання; кальцій; магній; кількісний вміст; комплексонометрія