МОРФО-ФУНКЦІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ СЕЛЕЗІНКИ ЛАБОРАТОРНИХ ТВАРИН (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Авілова, О.В.; Приходько, О.O.; О. O Трач,; Ярмоленко, О.С. (Світ медицини та біології, 2016)
Селезінка як периферійний орган кровотворення та імунного захисту присутня у всіх хребетних та найбільш функціональна у ссавців. Втрата селезінки або її структурні пошкодження призводять до значних порушень імунної системи. Її функції здійснюються за допомогою двох основних компартментів - білої пульпи і червоної пульпи, які значно відрізняються за своєю будовою, судинною організацією та клітинним складом. У статті надаються дані щодо морфології цих складових і,в меншій мірі, їх функції.
Keywords: щури; миші; червона пульпа; селезінка; біла пульпа