МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ В ОНТОГЕНЕЗІ - Литвиненко, Н.В.; Пурденко, Т.Й.; Гладка, В.М.; Силенко, Г.Я. (Світ медицини та біології, 2016)
В основі онтогенезу лежить ланцюг послідовних біохімічних, фізіологічних і морфологічних змін, специфічних для кожного з періодів індивідуального розвитку організму. Основна закономірність у дозріванні мозку виявляється в тім, що онто- і філогенетично більш старіші структури дозрівають раніше. Для розвитку кожного наступного рівня необхідно повноцінне дозрівання попереднього, причому вищерозміщені структури не просто “надбудовуються” над вже існуючими, а впливають на їх подальший розвиток. Формується складна ієрархічна структура нервової системи, в якій основну регулюючу роль у процесі розвитку набуває кора великих півкуль головного мозку.
Keywords: онтогенез; нервова система; кора головного мозку